Werkwijze

Naar meer energie, een helder hoofd en een gezond lichaam

Kom je energie tekort? Last van vermoeidheid?

Ben je afhankelijk van je cafeïnefix om wakker te worden? Krijg je geregeld een middagdip? Zit je ’s avonds uitgeblust voor TV en kijk je uit naar het weekend om bij te slapen? Misschien heb je ook nog spijsverteringklachten, een lage weerstand, een ‘wattenhoofd’ of andere vervelende gezondheidsklachten? Het kan allemaal met elkaar samenhangen en je van je energie beroven. 

Inhoudsopgave

Op deze pagina lees je meer over dit individuele maatwerktraject. Speciaal voor mannen en vrouwen die via voeding- en leefstijlinterventies meer energie willen krijgen. Alles in je leven, je gezondheid, prestaties en relaties, floreert als je energiehuishouding verbetert.

Direct naar…

Hoe komt het dat je weinig energie hebt?

Waardoor zit je zo krap in je energie? Energie halen we uit onze voeding. Maar daar zitten heel wat stappen tussen. En bij elke stap kan het goed of minder goed lopen. Goede voeding is belangrijk voor optimale energie, maar niet voldoende want er spelen meer factoren zoals je in de Vermoeidheidsspecial kunt lezen.

Vergelijk het maar eens met een reeks dominosteentjes. Ontbreken er een paar dan loopt het hele proces niet meer zoals het hoort. Of dat nu ‘steentjes’ zijn aan het begin, in het midden of aan het einde. In werkelijkheid hebben de ‘steentjes’ ook nog interacties met elkaar, staan ze dus niet zo netjes op een rijtje als op de foto en kan de reeks zelfs afbuigen.

Loopt het bij één of meer stappen suboptimaal, dan is je aanmaak van energie ook niet meer optimaal. En als je verbruik dan ook nog eens verhoogd is, bijvoorbeeld door een actief immuunsysteem, dan kom je al snel tekort.

 

Optimale energie is kijken naar:

 1. Energievoorziening
 2. Energieproductie
 3. Energieverbruik
 4. Energieverdeling
 5. Energieverstoring

Wat zijn dan die stappen die mogelijk niet goed lopen? Hieronder vind je een paar voorbeelden.

Voorbeelden van onderzoeksvragen in een behandeltraject

 • Eet je de juiste voeding voor optimale energieproductie?
 • Is je spijsvertering in orde of gaat het hier al mis in het voeden van je energiemetabolisme?
 • Worden de waardevolle stoffen goed opgenomen uit je voeding of belanden ze in de toiletpot?
 • Doet je lever wat hij moet doen in het biotransformeren van alle stoffen, zodat die hun werk kunnen doen?
 • Bereiken de brandstoffen jouw lichaamscellen en worden deze daar efficiënt omgezet in energie, of is het bij jou eerder zo dat je deze als reserve-energie-voor-ooit opslaat rond je taille?
 • Is de energieverdeling in jouw lichaam optimaal of is deze verstoord?
 • Krijgen je hersenen de juiste informatie binnen om de processen overdag en ’s nachts afwisselend aan te sturen?
 • Kan de energieproductie in je mitochondriën (de ‘energiefabrieken’) worden vergroot? Energietekort kan het gevolg zijn van te weinig mitochondriën en/of niet goed functionerende mitochondriën.
 • Doe je de juiste vorm van lichaamsbeweging zodat deze gaat zorgen voor méér energie in plaats van minder? 

Vermoeidheid kan hetzelfde voelen, maar de oorzaak zal voor iedereen weer anders zijn. En de aanpak daarmee ook. Het Persoonlijk Energie Plan is daarom een individueel maatwerktraject waarbij de invulling afhankelijk is van jouw unieke situatie en gezondheidsklachten.

De 5 fasen van het Persoonlijk Energie Programma

Fase 1 - Anamnese en aanvullende onderzoeken

Deze onderzoeksfase bestaat uit één of meerdere consulten afhankelijk van de complexiteit van je klachten. Hierin verzamel ik de nodige relevante informatie zodat ik je gezondheidsklachten in kaart kan brengen, verbanden kan leggen en verder kan analyseren.

Veel gesprekken kunnen telefonisch, maar tijdens deze intakefase is het ook fijn elkaar in elk geval één keer in de praktijk te zien. Naast deze gesprekken zal ik je ook kunnen vragen om gestandaardiseerde vragenlijsten in te vullen en om aanvullend laboratoriumonderzoek te laten verrichten. 

Fase 2 - Analyse en opstellen startadvies

Op basis van de verkregen informatie en onderzoeksresultaten maak ik een analyse en een voorstel voor de eerste stap naar herstel.

Veranderen kost ook energie, en als dat nu net is waar je een gebrek aan hebt dan ligt stagnatie en niets doen op de loer. Daarom houd ik daar rekening mee en maak ik eerst een startadvies dat op het behandelplan vooruit loopt. Hiermee kun je dan alvast rustig aan de slag. Stap voor stap.

Fase 3 - Uitwerken, bespreken en uitleggen van het behandelplan

Het behandelplan is een uitgebreide versie van het startadvies, waarin ook de resultaten van eventueel laboratoriumonderzoek zijn verwerkt. Tevens vind je hierbij een uitleg van de verstoorde werkingsmechanismen. We bespreken dit behandelplan en daarbij begint ook al een stukje educatie zodat je ook gaat begrijpen waarom ik bepaalde veranderingen en interventies adviseer.

In onderling overleg gaan we vervolgens kijken hoe je deze kunt inpassen in je leven, hoeveel stappen je tegelijkertijd wilt zetten en hoe groot die zijn. Zo stemmen we het af op jouw specifieke situatie, zodat het haalbaar is. Hierbij zoeken we naar de best mogelijke balans tussen comfort en echt moeite doen om progressie te kunnen maken. 

Op basis van je feedback en je resultaten in fase 4 breiden we het behandelplan uit en sturen we bij.

Fase 4 - Vervolg van de behandeling

De behandeling bestaat uit voedingsadviezen, leefstijladviezen (o.a over slaap, stressreductie en beweging) aangevuld met orthomoleculaire therapie volgens de klinische psycho-neuro-immunologie.

In deze fase hebben we geregeld contact om te bespreken hoe het gaat en eventueel bij te kunnen sturen. Deze afspraken kunnen we ook telefonisch doen. Dat is efficiënt en bespaart je ook weer reistijd.

Een ander belangrijk onderdeel van de behandeling is educatie. Dit ontvang je ook op schrift zodat je het nog eens terug kunt lezen. Door te begrijpen hoe je lichaam werkt, hoe gezondheidsklachten ontstaan en in stand gehouden worden, en hoe herstelprocessen in gang kunnen worden gezet krijg je meer grip en motivatie om nieuwe beslissingen te maken. Zo ga je zelf aan het roer staan van jouw leven, jouw lijf en jouw gezondheid.

Fase 5 - Evaluatie

In de afrondingsfase blikken we terug en evalueren we hoe het traject voor jou is verlopen. Ook kijken we naar de toekomst. We bespreken hoe je de ingezette veranderingen kunt doorzetten en het resultaat kunt vasthouden dan wel verder uitbouwen.

“Als drukke ondernemer kon ik wel meer energie gebruiken. Alle avonden moe en in de weekenden deed ik vrijwel niets meer. Ik had helemaal niets aan mijn vrije tijd zo. Ik ben blij dat ik mij door Barbara heb laten begeleiden. Al snel merkte ik dat ik meer energie had. En nu heb ik weer een heel leven naast mijn bedrijf. Voor mij de beste investering die ik ooit gedaan heb!”

Man, 42 jaar, directeur

“Ik wist al veel van voeding, maar zag door de bomen het bos niet meer. Barbara is zeer secuur, professioneel en beschikt over veel wetenschappelijke en praktische kennis die ze op een relatief makkelijke manier weet over te brengen. Ze levert maatwerk in hoe ze haar advies kon laten aansluiten bij waar ik op dat moment aan toe was, want ik wilde echt stapje voor stapje gaan.”

Vrouw, 54 jaar, docent

Veelgestelde vragen

Voor wie is het Persoonlijk Energie Programma geschikt?
Het is niet gek om een wonderpil te willen voor meer energie, maar helaas is dat niet hoe het werkt en dat snap je natuurlijk ook wel. Dat wil niet zeggen dat veranderingen doorvoeren gemakkelijk is. Daarom lever ik maatwerk in mijn advies.

Advies over voeding, lifestyle, bioritme, bewegingspatroon, voedingssuppletie etc kan alleen werken wanneer je daar ook zelf achter staat. Resultaten kun je alleen behalen wanneer je verantwoordelijkheid neemt voor jouw aandeel hierin. Je bent daarom bereid om met een open blik te kijken naar deze factoren en wat al maar niet meer voorbij komt in het optimaliseren van je energie.

Je staat open voor adviezen en suggesties. Wanneer je begrijpt hoe het werkt, of waarom het juist niet werkt, en hoe dat beter kan worden ga je met goede moed veranderingen doorvoeren.

Kan iedereen het Persoonlijk Energie Programma volgen?

Ook al is het maatwerk, het Persoonlijk Energie Programma is niet voor iedereen. Wanneer ik denk dat je op een andere manier beter geholpen bent dan zal ik je dat zeggen. Het kan ook zijn dat ik je eerst doorverwijs naar je huisarts.

Is dit zo'n online programma?

Nee. Het is echt een maatwerk traject met één op één contact. Je ontvangt wel extra informatie om zelfstandig door te nemen; online of als eBoek (pdf).

Zal ik moeten reizen?

We zien elkaar in elk geval tijdens de intake bij mij in de praktijk. Vervolgens maken we een afspraak voor de bespreking van het behandelplan (jouw Persoonlijk Energie Programma).

Voor de vervolgconsulten kun je kiezen of je naar de praktijk komt of deze wilt doen. Zo kunnen we je reistijd beperken.

Wil je liever helemaal niet reizen? Dan kun je er voor kiezen om alle contactmomenten online en telefonisch te doen.

Werk je met losse consulten?

Elke reis begint met de eerste stap of in dit geval een eerste consult. Je lichaam heeft tijd nodig om te veranderen en het zelfherstellend vermogen aan te spreken. En in sommige gevallen kan dat heel snel gaan. Vermoeidheid kan heel verschillend zijn. We gaan kijken wat bij jou de onderliggende verstoorde werkingsmechanismen zijn die bijdragen aan je gezondheidsklachten en vanuit daar werken we naar een gezond lijf, een heldere geest en meer energie. 

We werken volgens deze indeling:

 1. Anamnese en aanvullende onderzoeken.
 2. Analyse en opstellen startadvies.
 3. Uitwerken, bespreken en uitleggen van het behandelplan.
 4. Uitvoering van de behandeling met tussentijdse check-ups, educatie en bijsturing.
 5. Evaluatie

Hoeveel consulten dit traject voor jou inhoudt is afhankelijk van je persoonlijke situatie en wensen. Je hoeft dus nog helemaal geen grote beslissingen te nemen. Zet gewoon die eerste stap. En dat kan bijvoorbeeld het maken van een afspraak voor een gratis kennismaking zijn. 

Welk resultaat kun je mij beloven?

Wat het traject oplevert is voor iedereen anders. En ook hoe snel interventies zich laten vertalen in meer energie verschilt. Bruis jij straks van energie? Dat zou zomaar kunnen. Je kunt echt heel snel verbetering zien wanneer de oorzaak ongecompliceerd is, zich gemakkelijk laat behandelen en je daarbij therapietrouw bent.

Waar de één al heel snel merkbaar meer energie voelt kan het bij de ander langer duren. Vermoeidheid kan namelijk erg gecompliceerd zijn. Zeker wanneer het al langer speelt en er meer bijkomende gezondheidsklachten zijn zal je meer tijd nodig hebben.

Maar waar jij nu ook staat, bedenk dit: Wanneer vermoeidheid je nu tegen houdt kan elke stap vooruit je al heel veel opleveren. Dat is de opwaartse spiraal waar je naartoe werkt. Meer energie maakt het zetten van de volgende stap ook weer mogelijk. En dat is de weg die we in gaan slaan. Zo wordt je steeds energieker. Ik help je daarbij met al mijn kennis en inzet. Dat beloof ik je.

Hoe lang duurt het Persoonlijk Energie Programma?

De duur van de behandeling verschilt van persoon tot persoon en is afhankelijk van de klachten, het behaalde resultaat en de gewenste en benodigde intensiteit van de begeleiding.

Er zijn cliënten die zelfs al na een enkel adviesgesprek meer energie ervaren en aan 2-3 vervolgconsulten genoeg hebben. Bij complexe vermoeidheidsklachten die al langer bestaan zal het onderzoek en de analyse uitgebreider moeten zijn, het behandelplan meer stappen kennen en zal de therapie in zijn totaliteit dan ook meer tijd kosten.   

Heb ik een verwijzing nodig?

Je kunt rechtstreeks, zonder verwijzing van je huisarts, een afspraak maken.

Wat kost het?

De kosten van de intake en vervolgconsulten vind je op de Tarievenpagina

Omdat de behandeling bestaat uit voeding-, leefstijl- en suppletie-adviezen kun je daarnaast rekening houden met aanvullende uitgaven. Veel veranderingen hoeven overigens juist helemaal niets extra’s te kosten. Voeding en leefstijl staan sowieso op één. Suppletie kan daarbovenop zeker wel een tijdelijke therapeutische aanvulling zijn.

Wanneer ik het waardevol acht om aanvullend laboratoriumonderzoek te laten verrichten bespreek ik dat met je, waarbij je inzicht krijgt in de kosten daarvoor.

Je bent nooit verplicht om een suppletieadvies op te volgen of een laboratoriumonderzoek uit te laten voeren. Na mijn advies kun je zelf een onderbouwde beslissing nemen.

Wordt het vergoed?
Je krijgt een factuur die je zelf aan mij betaalt. Wanneer je aanvullend verzekerd bent kún je in aanmerking komen voor een gedeeltelijke vergoeding van mijn consulten. Zie voor meer informatie mijn pagina over Vergoedingen.
Heb je een andere vraag?

Vraag dan een kennismakingsgesprek aan. Dit gesprek is in eerste instantie bedoeld om na te gaan of jij geholpen zult zijn met mijn aanpak en of wij een fijne match zijn. Je kunt in dit gesprek je vragen hierover inbrengen.

Het kennismakingsgesprek is niet bedoeld om je te coachen of adviseren. Dat kan namelijk nog niet, want daarvoor gaan we bij de aanvang van onze samenwerking eerst een uitgebreide inventarisatie en analyse doen. Eerder kan ik je geen goed persoonlijk advies geven.

Wil je hierover in gesprek?

Boek een telefonische kennismakingsafspraak. Dat is kosteloos en geheel vrijblijvend.

Share This