Metabolic Balance Voedingsplan

Een individueel voedingsplan gebaseerd op jouw bloedwaarden

Wat is Metabolic Balance?

Metabolic Balance is een programma dat wordt ingezet om mensen te helpen hun stofwisseling te reguleren. Het is in Duitsland ontwikkeld door wetenschappers en voedingsdeskundigen en wordt met succes in meerdere landen ingezet. Het voedingsplan helpt om meer energie te krijgen, overtollig vetweefsel te verliezen, spijsverteringsproblemen en andere gezondheidsklachten te verhelpen, en eventuele medicijnen af te bouwen. 

De aanpak is gebaseerd op een individueel voedingsplan met persoonlijke begeleiding. Het plan is op maat gemaakt door de bloedanalyse, belangrijke gezondheidsgegevens en houd rekening met je eigen voorkeur voor en afkeer van bepaalde voedingsmiddelen.

Salade

Gezond zijn is metabool in balans én metabool flexibel zijn

Met je metabolisme bedoelen we je stofwisseling: het omzetten van dat wat we eten en drinken in energie. In ons lichaam is dat het werk van talloze enzymen die allemaal heel specifiek een bepaalde stof converteren naar een andere stof. Om goed te werken hebben ze daarbij hulp nodig van cofactoren (vitaminen en mineralen). Voor veel van deze omzettingsprocessen is ook weer energie nodig. Om aan energie te komen, moet je dus eerst energie investeren.

Wanneer je metabool in balans bent is je gewicht stabiel en passend bij jouw lichaam en voel je je fit en energiek. Wanneer je metabool flexibel bent kun je moeiteloos schakelen tussen de verschillende brandstoffen en ben je ook in staat om effectief vet te verbranden in de mitochondriën.

Metabole flexibiliteit is een belangrijke factor in het behoud van gezondheid bij fysieke én mentale uitdagingen.

Werkt dit allemaal niet goed dan kan dat op verschillende manieren tot uiting komen.

Bijvoorbeeld:

 • Je energieniveau schommelt en duikt vaker dan dat deze piekt.
 • Je slaat misschien teveel vet op rond je middel.
 • Of juist op plekken waar je het niet ziet (TOFI: ‘thin on the outside, fat on the inside’).
 • Je bent niet te genieten als je een maaltijd zou overslaan. Hangry?
 • Je bent suf en slaperig na een maaltijd. En misschien denk je dat dat normaal is, maar dat is het niet.
 • Of je kakt helemaal in en krijgt pas weer energie als je gaat eten.
 • Misschien heb je ook wel ‘een wattenhoofd’ en mag je concentratie en geheugen wel wat beter.

Allemaal tekenen dat je energiehuishouding niet goed draait.

Maar gelukkig kun je daar wél wat aan doen.

Sterker nog… je bent de enige die daar wat aan kan doen.

Maar gelukkig hoef je niet zelf uit te zoeken hoe. En je hoeft het ook niet allemaal in je eentje te doen.

Individueel Metabolic Balance Voedingsplan

Wanneer je hiermee begint wordt je bloed getest op 36 bloedwaarden. Samen met de informatie die tijdens de intake wordt verzameld over jou, je gezondheid en gezondheidsklachten, je huidige manier van eten, waar je van houdt, waar je juist niet van houdt, wat je goed kunt verteren  en wat je juist niet verdraagt etc. komt er een Metabolic Balance voedingsplan tot stand dat uit 4 fasen bestaat.

Geen dieet, maar een manier-van-eten die bij jóu past

De laatste fase duurt in principe een leven lang. Het is dan ook geen dieet, maar het vinden van een manier van eten die bij jou past. Het is echt jóuw voedingsplan.

Veelgestelde vragen over Metabolic Balance®

Hoe ziet een Metabolic Balance voedingsplan eruit?

Op de website van Metabolic Balance Nederland vind je meer informatie en krijg je ook een idee van het voedingsplan. De precieze invulling verschilt per persoon.

Naar Metabolic Balance Nederland >>

Wie heeft Metabolic Balance ontwikkeld en waarom?

Het Metabolic Balance programma werd in 2001 ontwikkeld in Duitsland door Dr. Wolf Funfack, Birgit Funfack en Silvia Bürkle. De aanpak is volledig wetenschappelijk onderbouwd en heeft zich al veelvuldig bewezen in de praktijk. 

De doelstelling bij de ontwikkeling van het programma was om voeding in te zetten als medicijn voor diverse gezondheidsklachten waaronder overgewicht en problemen met de bloedsuikerregulatie.

Het programma doet meer dan dat en is ook interessant als je géén gewicht wilt verliezen, maar je metabolisme wilt reguleren om gezondheidsklachten te reduceren dan wel te elimineren.

Bij welke gezondheidsklachten wordt Metabolic Balance ingezet?
 • Vermoeidheid en energietekort
 • Gewrichtsklachten
 • Hormonale klachten
 • Metabool syndroom
 • Overgewicht
Hoe goed werkt afvallen met Metabolic Balance?
Er zijn veel plannen die succes beloven, maar vaak zijn ze moeilijk vol te houden. In veel gevallen verlies je wel kilo’s, maar komen ze er naderhand net zo hard weer aan – met rente.

Volgens het Institute of Medicine (een comité dat criteria ontwikkelt voor het evalueren van uitkomsten van de verschillende methoden voor voorkoming en behandeling van obesitas) is een programma succesvol als het oorspronkelijke lichaamsgewicht met tenminste 5% is verminderd en dit gewichtsverlies gedurende minimaal 1 jaar wordt behouden.

In een wetenschappelijke studie (bron zie onder) behaalde 62,5% van de deelnemers die doel. 31,1% verloor zelfs meer dan 10% en dat bleef zo gedurende meer dan één jaar. Dit is een hele hoge score, maar wat zeker zo belangrijk is is de verhoging van de kwaliteit van leven.

Ik heb geen overgewicht. Wat kan Metabolic Balance mij opleveren?

Ondanks dat Metabolic Balance helpt om overtollig gewicht te verliezen is het geen dieet. Het is een voedingsplan waarmee je je hormoonhuishouding en metabolisme in balans brengt. Het maakt metabool flexibel waardoor je verschillende energiebronnen optimaal kunt gebruiken. Goede voeding, die bij jou past, is de basis voor een optimale energieproductie en energieverdeling.

Kan voor iedereen een Metabolic Balance voedingsplan gemaakt worden?

Bij het maken van een voedingsplan wordt met veel factoren rekening gehouden, waaronder ook medicatie en gezondheidsaandoeningen.

Er zijn wel grenzen. Zo kan er met voorkeuren,  en allergieën rekening gehouden worden, maar kan er toch geen plan gemaakt worden als je voor heel erg veel dingen allergisch bent of teveel dingen niet lust. 

In onderstaande gevallen kan geen Metabolic Voedingsplan worden gemaakt:

 • Kinderen en mensen die niet zelfstandig beslissingen kunnen of mogen nemen.
 • Veganisten.
 • Mensen die niets willen veranderen aan hun voeding of leefstijl, veel allergieën hebben of veel dingen niet lusten.
 • Mensen die aan een eetstoornis lijden.
 • Mensen met een histamine- of fructose intolerantie.
 • Mensen met ernstige nier- of leverinsufficiëntie.
 • Mensen die antipsychotica gebruiken.
 • Zwangere en zogende vrouwen of vrouwen die bezig zijn zwanger te worden.
 • Mensen met kanker.

Wanneer je vanwege een ziekte onder behandeling bent bij een arts die je daarvoor medicijnen heeft voorgeschreven, dan moet er eerst met de arts overleg gepleegd worden over deelname aan het programma.

Welke bloedwaarden worden gemeten?
 1. Leucocyten
 2. Erythrocyten
 3. Hemoglobine
 4. Hematocriet
 5. MCV
 6. MCH
 7. MCHC
 8. Trombocyten
 9. Lymfocyten
 10. Monocyten
 11. Neutrofiele granulocyten
 12. Eosinofiele granulocyten
 13. Basofiele granulocyten
 14. Natrium
 15. Kalium
 16. Calcium
 17. Cholesterol
 18. HDL-cholesterol
 19. LDL-cholesterol
 20. Triglyceriden
 21. Glucose
 22. Eiwit totaal
 23. Amylase
 24. Bilirubine totaal
 25. ASAT
 26. ALAT
 27. Gamma GT
 28. Alkalische Fosfatase
 29. LDH
 30. CK
 31. Urinezuur
 32. Ureum
 33. Creatinine
 34. Ijzer
 35. CRP
 36. TSH
Waar moet ik naartoe om bloed te laten prikken?

Je kunt kiezen. De standaard methode is dat je naar een prikpost gaat bij jou in de buurt. Tegen bijbetaling is het ook mogelijk dat een professional je komt prikken bij jou thuis.  

Werkt dit met maaltijdvervangers, shakes of repen?
Nee. Jouw plan is, zoals de naam al aangeeft, gebaseerd op voeding. Echte voeding, zo normaal en natuurlijk mogelijk.
Kan ik ook alleen een voedingsplan laten maken?

Het is niet mogelijk om alleen een voedingsplan te laten maken. Het plan is onderdeel van een traject dat door een gecertificeerde therapeut begeleid moet worden. Dit is een harde voorwaarde die vanuit Metabolic Balance wordt gesteld en de reden is eenvoudig en logisch. Met alleen een plan haal je geen resultaat. Dat blijkt ook uit wetenschappelijk onderzoek. Het is de combinatie van het persoonlijke plan met de begeleiding die je krijgt, die zorgt voor resultaat. 

Een Metabolic Balance voedingsplan is altijd heel persoonlijk

Hieronder kun je nog even de kenmerken van een Metabolic Balance aanpak zien zoals die in Duitsland is ontwikkeld, maar inmiddels al wereldwijd is uitgerold. De video is in het Duits, maar mét ondertiteling.

Gezondheidsklachten door energietekort?

Meer energie, een helder hoofd en een gezond lichaam

Het Persoonlijk Energie Programma is een behandeltraject op biomedische basis met inzichten uit de orthomoleculaire geneeskunde, functionele geneeskunde en klinische psycho-neuro-immunologie. Hierbij worden adviezen rondom voeding, leefstijl en supplementen gecombineerd.

Share This