Selecteer een pagina

Orthomoleculair Therapeut gemeente Rheden

Laag-Soeren in gemeente Rheden, nabij Apeldoorn, Arnhem, Zutphen, Dieren, Eerbeek

Laag-Soeren, onderdeel van de gemeente Rheden, is een dorp aan de rand van Nationaal Park Veluwezoom.

De omgeving is er prachtig. Groene weiden vol paarden, gescheiden paden voor mountainbikers, wandelaars en ruiters (met of zonder koets) doorkruisen de bossen en heidevelden. Je deelt het met al het wild dat hier leeft.

De mensen zijn er ontspannen en sociaal; hier wordt nog gewoon gegroet op straat. Als in Nederland een Blue Zone bestond, had het zomaar Laag-Soeren kunnen zijn.

Laag-Soeren heeft een rijke geschiedenis als het gaat om gezondheid en een gezonde levensstijl. Van heinde en verre kwamen mensen lang geleden al naar Laag-Soeren om hun energie en gezondheid te verbeteren

 

De mens streeft altijd naar meer comfort

Van jongs af aan wordt het al aangeleerd: “Doe je jas aan, anders word je ziek”. We zitten altijd in dezelfde temperatuur, drinken al voordat we dorst krijgen en eten voordat we honger zouden kunnen ervaren. We hebben het beter dan ooit. Maar als we niet oppassen zijn we straks ook zieker dan ooit. Comfort is heel fijn, maar chronisch in je comfortzone zitten is ziekmakend. Daar zijn we gewoonweg niet voor gemaakt.

Misschien heb je al eens gehoord van Wim Hof, beter bekend als “the Ice Man”. Hij laat ons zien dat een oerprikkel, zoals het ervaren van koude, heel gezond is voor ons lijf. En zo zijn er meer soorten oerprikkels.

Eerste kuuroord van Nederland in Laag-Soeren

Geneeskrachtige behandelingen met voeding, beweging en koud water

Maar lang voor Wim Hof waren daar al de natuurgeneeskundigen in Laag-Soeren, die wisten dat regelmatig baden in koud water heel heilzaam is voor een mens.

Het verhaal begint met Pieter Nicolaas Jut van Breukelerwaard (1786 – 1874), een vermogend man. Hij had een koudwaterbehandeling in Duitsland ondergaan om van zijn gezondheidsklachten (reuma) af te komen.

Over het effect was hij zo enthousiast dat hij vervolgens besloot om in zijn woonplaats, Laag-Soeren, een watergeneeskrachtig centrum op te richten.

En zo geschiedde. De plannen van Jut werden werkelijkheid en in Laag-Soeren verrees het eerste  kuuroord van Nederland. Met veel passie verkondigde hij de natuurgeneeskunde en probeerde zowel de politiek als de publieke opinie te beïnvloeden.

 

In 1860 werd het Priesnitztorentje opgericht door Jut van Breukelerwaard ter ere van vier watergeneeskundigen: Priessnitz, Oertel, Flusse en Rausse; grondleggers van de Duitse hydrotherapie.

In 1870 werd Badinrichting Bethesda geopend. Bethesda kent een hoop luxe en werd prachtig aangelegd in neoclassicistische stijl. 

Er werd gebruik gemaakt van het Veluwse sprengenwater. Niet alleen voor koudwaterbaden, maar ook voor warm waterbaden en douches. Wellness in de 19e eeuw.

Jut was een idealist en wilde ook de minder vermogenden van hun kwalen afhelpen. Het mocht geen “elitair huis van weelde” worden. Gezondheid voor iedereen!

In het verderop gelegen Sprengenoord kon voor een gulden per dag deze natuurtherapie worden gevolgd, inclusief gratis vervoer per rijtuig.

In de Veluwezoom liggen de Soerense Sprengen. Zuiver stromend water met een constante temperatuur van zo’n 10 graden Celcius.

Dit water werd gebruikt in de geneeskrachtige badinrichting Bethesda.

Vincenz Priessnitz was een intelligente observator, hevig geïnteresseerd in ziekte en gezondheid, en wist zijn ontdekkingen te vertalen in geneeskrachtige therapieën.

De kuur van wisselbaden wordt aangevuld met een ‘arbeidskuur‘. Niet op de crosstrainer in de sportschool, maar gewoon lekker wandelen, spitten en hout hakken is wat hij voorschreef.

En om zo’n behandeling aan te kunnen en te herstellen moest je natuurlijk ook goed eten. Dat onderdeel nam hij ook mee. Een wijs man die Priessnitz.

Het badhuis werd een succes, maar ging toch ten onder in de crisis van de jaren dertig. Het pand werd gekocht door de ‘Geneeskundige Badinrichting Laag-Soeren’ en wisselt door de oorlog een paar keer van bestemming en heet ook nog even ‘Amsterda‘.

In 1989 werd het voormalig kuuroord overgenomen door de Academie voor Bewustzijnsontwikkeling. De naam veranderde naar ‘Soeria’, wat ‘zon’ betekent, en mensen konden er een opleiding tot leraar Transcendente Meditatie volgen.

Natuurlijk gezond in gemeente Rheden

De parallellen met de klinische psycho-neuro-immunologie en de geschiedenis van Laag-Soeren zijn duidelijk. Voeding, ontspanning, natuur, lichaamsbeweging, oerprikkels, bewustwording en aandacht voor de innerlijke mens zijn allemaal factoren die we kunnen inzetten om gezond te worden en gezond te blijven.

Laag-Soeren vandaag

Het kuuroord aan de Badhuislaan in Laag-Soeren is niet meer. Het monumentale gebouw is in 1999 overgenomen door een projectontwikkelaar en opgedeeld in luxe appartementen die samen allerlei faciliteiten delen waaronder een restaurant, zwembad, fitnessruimte en sauna. In 2006 namen de eerste bewoners er hun intrek.

De sprengen stromen, de natuur is er nog steeds overweldigend mooi en als je geluk hebt – en stil bent – kun je veel wild spotten. Rondom Laag-Soeren kun je herten, reeën, everzwijnen, wilde paarden, hooglanders en divers klein wild aantreffen. Altijd een prachtige ontmoeting. 

Aan de Priesnitzlaan vinden we nog altijd het Priesnitzmonument, ook wel het ‘Torentje van Jut’ genoemd om zo geen van de vier watergeneeskundigen voor te trekken.

Het monument is een massief torentje met aan elke kant een nis met een bankje, zodat je heerlijk beschut van de skyline  – de hoge boomtoppen – van Laag-Soeren kunt genieten.

Veel natuurliefhebbers en sporters weten Laag-Soeren te vinden voor een dagje-uit, een weekendje weg of een vakantie. 

De omgeving telt vele bezienswaardigheden, restaurantjes en overnachtingsmogelijkheden.

Neem je gezondheid in eigen hand

Sommige dingen zijn een gegeven, maar wat veel mensen niet weten is dat er nog zoveel wél te veranderen is. Het begint met je lichaam en geest geven wat het nodig heeft voor herstel.

Share This