Over mij

Van het laboratorium via het bedrijfsleven naar een eigen praktijk.

Mijn naam is drs. ing. Barbara Kremers (1971). Mijn loopbaan begon in het laboratorium van het Antoni van Leeuwenhoek met de ambitieuze missie om kanker te genezen.

Tegenwoordig adviseer en begeleid ik mensen via concrete stappen hun gezondheid te behouden of juist terug te vinden. Hierbij specialiseer ik mij in verstoringen van het energiemetabolisme, waaronder vermoeidheid, lokale functieproblemen door energietekort, energietoxiciteit en opslag van energie ‘voor later’ waar je niet meer bij kunt.

Ik ben biomedisch én orthomoleculair opgeleid met vele opleidingsjaren, cursussen, zelfstudie en uurtjes op PubMed. De medische wetenschap staat immers niet stil. Je kunt mijn hulp en advies inschakelen voor het verbeteren van jouw gezondheid én energieniveau.

Wil je mijn hulp, begeleiding en advies?

Je kunt nu gratis en vrijblijvend een telefonisch kennismakingsgesprek plannen. Kies eenvoudig een blok in mijn agenda (optie 1) en ik bel je op het afgesproken tijdstip.

De 3 pijlers onder mijn werkwijze

Evolutieleer

Hoe zijn wij als mens ontwikkeld? Welke omstandigheden hebben ons gemaakt tot wie we zijn? Wat is onze natuur?

Biochemie

Hoe communiceren onze cellen met elkaar? Welke stoffen zijn daarvoor nodig en hoe komen we daar aan? Hoe werkt ons metabolisme en hoe maken we energie?

h

Klinische data

Welke verbanden laten epidemiologische studies zien? Zijn die plausibel? Zijn er relevante randomized clinical trials of meta-analyses gepubliceerd?

Binnen de voeding- en leefstijlgeneeskunde specialiseer ik mij nu verder in energiemetabolisme en communicatie in het lichaam. Cellen ‘praten’ met elkaar in het lichaam (o.a. via hormonen en neurotransmitters) en hebben energie (ATP moleculen) nodig om hun takenpakket uit te voeren. Dat is de basis voor gezondheid.

Verstoringen in je energiemetabolisme leiden tot gezondheidsklachten. Vermoeidheid en energietekort gaat vaak samen met bijvoorbeeld darmproblemen en een verzwakte afweer. Wat vervolgens weer tot nieuwe klachten leidt.

Die klachten moet je dan niet allemaal los zien van elkaar om elk apart symptomatisch te gaan behandelen met een tas vol aan supplementen; “a pill for every ill”. Dat is dus precies wat we niet gaan doen!

Mijn cliënten…

Zouden maar wat graag een wonderpil krijgen om hun klachten op te lossen, maar begrijpen ook wel dat dit niet bestaat.

Vinden het aanpassen van hun voeding, bewegingspatroon en leefstijl moeilijk, maar begrijpen dat veranderen sowieso moeilijk is en dat het nodig is om een ander resultaat te gaan krijgen.

Kleine veranderingen, die al effect hebben, leveren energie en motivatie voor grotere veranderingen.

Zijn nieuwsgierig en geïnteresseerd in hoe hun lichaam werkt en wat het hen wil vertellen, maar wisten niet eerder hoe ze nu echt gezonder en fitter konden worden.

Vinden het heel prettig en ook wel verrassend om de analyse en aanpak van hun gezondheidsklachten uitgelegd te zien in de vorm van een kleurige schets met een mindmap. Daarbij vinden ze de uitleg ook uitgebreid op schrift zodat zij dit altijd kunnen teruglezen en vragen over kunnen stellen.

Nemen verantwoordelijkheid voor hun eigen leven en doen wat binnen hun mogelijkheden ligt om hun gezondheid te verbeteren. Ze erkennen dat ze daar zelf moeite voor moeten doen.

Houden van een onderbouwde aanpak, waarbij schijnbaar losse symptomen met elkaar in verband worden gebracht wat veel helderheid geeft.

Kwaliteitsgarantie

Praktijk Barbara Kremers voldoet aan alle relevante wet- en regelgeving

Beroepsorganisatie CAT Collectiefdrs. ing. Barbara Kremers is aangesloten bij de beroepsorganisatie Collectief Alternatieve Therapeuten. Hiermee bezit de praktijk de juiste verzekeringen en kwalificaties en voldoet zij als zorgverlener aan de relevante wet- en regelgeving in Nederland.

Lees meer »

Hoe ik eerst wetenschappelijk onderzoeker was

Mijn loopbaan is gestart in het laboratorium als wetenschappelijk onderzoeker bij het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis / Nederlands Kanker Instituut. In die tijd leefde ik op het lab en in de bibliotheek. Ik gunde mijzelf nauwelijks tijd om te eten en te slapen.

Inmiddels weet ik hoe belangrijk goede voeding en slaap is, maar toen vond ik het maar tijdverspilling. Ik had een missie en dat was kanker genezen.

Heel strikt gesproken is het niet moeilijk om een kankercel te doden. Maar het is wél een kunst om dat zo te doen, dat andere cellen gezond verder kunnen leven. Dat is precies het probleem bij bestraling en chemotherapie. Het maakt te weinig onderscheid tussen goed en kwaad.

Wie of wat is bij uitstek in staat om goede cellen met rust te laten en slechte cellen te herkennen en vernietigen?

Dat is precies de taak van ons immuunsysteem. Daarom specialiseerde ik mij toen in tumorimmunologie. Het leek mij de enige logische, en tegelijkertijd de meest elegante, manier om kanker te genezen of zelfs te voorkomen.

Maar waarom faalt dit immuunsysteem soms? Hoe komt het dat het niet gewoon doet wat het moet doen? En hoe is die inactiviteit te doorbreken?

Mijn onderzoek richtte zich precies op die vragen. Vrij fundamenteel, in muizen. En omdat dat werkte, later ook experimenteel bij patiënten.

In die tijd, medio jaren 90, was tumorimmunologie sowieso enorm experimenteel. Misschien zelfs omstreden. Heden ten dage is het dé tumortherapie van de toekomst.

Om misverstanden te voorkomen wil ik nu alvast aangeven dat ik géén kankerpatiënten behandel in mijn orthomoleculaire praktijk.

Voeding en leefstijl vóór therapie en pillen

Wat het probleem ook is. De vragen zijn hetzelfde:

“Waardoor doet ons lijf, onze organen en onze cellen, niet meer wat ze moeten doen?

En hoe zorgen we dan dat alles weer wél kan gaan werken?”

Enkele organen in het menselijk lichaam

Zo vinden we de sleutel naar de echte oplossing. Zo ontsnappen we aan een aanpak die louter gericht is op symptoombestrijding zonder wat te doen aan de oorzaak of aan de factoren die het probleem in stand houden.

Door de juiste condities te scheppen kan het lichaam gaan herstellen. Daarin is vaak meer mogelijk dan je denkt. ‘Chronisch‘ betekent ‘langdurig’; het betekent niet automatisch ‘voor altijd’.

Mijn analytische denkwijze uit mijn onderzoeksjaren pas ik ook toe in mijn praktijk. Niet alleen kijken naar wát er aan de hand is, maar ook analyseren waardoor dat zo komt, verbanden leggen tussen symptomen en nagaan welke werkingsmechanismen zijn verstoord. Je leest er meer over in Mijn visie op therapie.

In de video zie je een cel die ‘gewoon’ zijn werk doet.

Vind je het niet prachtig om te zien hoe die bacterie achterna wordt gezeten en uiteindelijk het loodje legt?

Zo heeft elke cel in je lichaam een eigen functie die hij naar behoren moet uitvoeren.

Maar daar heeft hij wel de juiste voeding, energie, gereedschappen en omstandigheden voor nodig.

Je moet goed voor ze zorgen, zodat jouw cellen goed voor jou kunnen zorgen.

Mijn opleidingen
  • Universitaire opleiding Biomedische Gezondheidswetenschappen, afstudeerrichting Toxicologie
  • HBO Laboratoriumopleiding (HLO), afstudeerrichting Medische Biochemie
  • Medische Basis, MBK op HBO-niveau volgens PLATO-normen
  • Orthomoleculair Therapeut volgens de klinische PNI
  • Klinische Psycho-Neuro-Immunologie
  • Lees meer…

Naar de natuur

Voor mijn studie vertrok ik naar Nijmegen, voor het kankeronderzoek dat ik wilde doen verhuisde ik naar Amsterdam, en daarna heb ik heel praktisch het centraal gelegen Utrecht als uitvalsbasis gehad.

Op een gegeven moment dacht ik: “Waar wil ik zelf nu wonen?”. Ik dacht aan het écht groene hart van Nederland, de Veluwe, en belandde in Laag-Soeren. Een uurtje vanaf Utrecht aan de rand van de Veluwezoom.

Meer rust, meer ruimte, meer natuur. We moeten er zuinig op zijn in Nederland, want het is zo gezond voor ons.

Niet voor niets werd het eerste kuuroord van Nederland gevestigd in Laag-Soeren, waar mensen met voeding, lichamelijke beweging en  koudwaterbehandelingen van hun gezondheidskwalen af werden geholpen.

Wil je meer lezen?

Op deze website vind je een serie artikelen over energietekort en vermoeidheid.

Share This