Moe zijn is een gevoel

... én het is wetenschappelijk verantwoord te meten
Koop nu een testLees eerst meer informatie
Ben jij ook al zo moe?

Gewoon moe of oververmoeid?

Moeheid is, net als elk gevoel, een subjectieve ervaring. Het komt voor bij gezonde en bij zieke mensen en laat zich moeilijk vergelijken. Anders dan je hartslag of bloeddruk kan je huisarts niet eenvoudig vaststellen hoe erg je moeheid precies is.

 • Iedereen is weleens moe, maar wanneer is het nog ‘normaal’?
 • Wanneer wordt moeheid een gevaar?

Gelukkig bestaat er een manier om daar achter te komen.

Dus lees snel verder.

Meten is weten

 • Wanneer je last hebt van moeheid wil je daar grip op krijgen. Dat begint met meten en vastleggen hoe het nu is.
 • Ga je anders eten, meer of minder bewegen, meer of minder werken of een behandeling starten? Herhaal de test en zie waar de verschillen liggen, waar je vooruit bent gegaan en waar niet.
 • Met meerdere metingen in tijd zie je of je op de goede weg bent.
Leg je moeheid in cijfers vast
Wetenschappelijke testmethode

Wetenschappelijk

Inclusief eBoek met informatie over de meetmethode met afkapwaarden, voorbeelden en wetenschappelijke referenties. De test is bruikbaar voor zowel wie gezond is als wie een ziekte heeft waarbij moeheid een factor is.

Wetenschappelijke testmethode

Privacy 100%

Je krijgt een vragenlijst en vult de antwoorden offline in een Excelbestand in dat je voor altijd kunt bewaren. Het presenteert je direct een tabel met de 5 cijfers van je moeheid.

Wetenschappelijke testmethode

Visuele rapportage

Je kunt de test na een aantal maanden herhalen en je meetpunten bewaren. In de grafiek zie je of je op de goede weg bent en of je uit de ‘gevarenzone’ bent.

Leg je moeheid van nu betrouwbaar vast in 5 cijfers

C
Meet hoe moe je bent

Direct downloaden voor slechts € 4,95

Testpakket: Meet je moeheid

 • Geeft de lichamelijke én mentale impact van je vermoeidheid in cijfers.
 • Geschikt voor zowel gezonde personen als patiënten met vermoeidheidsklachten.
 • Geschikt voor het uitvoeren van een nulmeting én vervolgmetingen.
 • Inclusief achtergrondinformatie en voorbeelden.
 • Inclusief een visuele weergave van je vermoeidheidscijfers.
 • Wetenschappelijk gevalideerd.
 • Vergelijk jouw score met referentiewaarden, afkappunten én met jezelf in tijd.
 • Het testpakket bestaat uit het eBoek ‘Meet je moeheid’ en een Excel spreadsheet.
 • Veilig betalen met iDEAL of Bancontact.
 • Voor een éénmalig bedrag van € 4,95 meten zo vaak je wilt.

Download je aankoop direct na betaling

Q&A bij ‘Meet je moeheid’

Voor wie is deze test?

De gebruikte testmethode is geschikt voor gezonde personen, die al of niet moe zijn, voor werkenden met dreigende uitval, en ook voor diverse patiënten waarbij vermoeidheid tot het klachtenpatroon behoort. Denk hierbij aan ME/CVS, fibromyalgie en long-COVID.

Is het een wetenschappelijk onderbouwde test?

Ja. De test die we hier inzetten wordt in wetenschappelijk onderzoek gebruikt om moeheid in cijfers uit te drukken, zodat deze te vergelijken is tussen groepen en ook op te volgen is in tijd. De test is gevalideerd voor zowel gezonde personen, denk aan vermoeid personeel, maar is ook bruikbaar bij reeds uitgevallen personen en diverse ziekten waaronder CVS. De wetenschappelijke referenties die bij de test horen vind je in het testpakket.

Hoe werkt de test en wat heb ik ervoor nodig?

Nadat je de test hebt gekocht kun je direct alles downloaden. Het testpakket bestaat uit een e-Boek en een Excel-spreadsheet. Download alle bestanden en begin met het e-Boek.

Het e-Boek wordt in twee bestandsformaten opgeleverd: epub voor e-readers, en pdf wat op alle computers en tablets werkt. Wanneer je liever van papier leest staat het je vrij een kopie te printen voor eigen gebruik. Het e-Boek is zodanig opgemaakt dat het echter gemakkelijk te lezen is vanaf een scherm. Het beste print je daarom alleen de vragenlijst.

Je antwoorden vul je vervolgens in, in de Excel spreadsheet. Deze berekent vervolgens automatisch je scores.

Je hebt dus wel het spreadsheetprogramma Excel nodig, of iemand die je hierbij even kan helpen.

Moet ik lichaamsmaterialen inleveren hiervoor?

Nee. Voor deze test lever je géén bloed, ontlasting, urine of wat dan ook in. Het is een test – in essentie een lijst met stellingen – die je volledig vanuit huis kunt doen vanaf je computer. Alles wat je nodig hebt is het eBoek en het Excel rekenprogramma.

Levert het testresultaat ook een diagnose?

Nee. Het is géén diagnostische test die iets kan zeggen over de oorzaak van je moeheid en wat je zou moeten doen om meer energie te krijgen. Het is echt een meetinstrument. Wat de test je brengt is inzicht in de impact van je vermoeidheid. Of je wat dat betreft ‘normaal’ moe bent, vermoeider dan normaal, of dat je in de gevarenzone zou zitten en moet oppassen. De essentie van deze test is het omzetten van jouw subjectieve gevoel van vermoeidheid naar vijf cijfers.

Is het invullen van de test 100% privé

Ja. Jouw privacy is gegarandeerd. Het enige dat bekend is, is dát je de test met de uitleg en voorbeelden hebt gekocht. Daarvoor is alleen je naam en mailadres nodig, dus dat is beperkt tot het meest essentiële.

Na aankoop kun je de materialen voor de test (een vragenlijst en een Excelsheet voor de uitwerking en rapportage) direct downloaden naar je computer en de test geheel offline invullen.

In eerste instantie doe je dit gewoon voor jezelf om je vermoeidheidsniveau te peilen. Het is volledig aan jou te bepalen of je de resultaten aan anderen laat zien, wanneer je dat doet en met welk doel.

Kan ik mijn moeheid ook gewoon zelf in een cijfer uitdrukken?

Zomaar een cijfer noemen is uiterst subjectief en geen methode te noemen. Jouw 6 is misschien iemand anders zijn 9. Bij moeheid is het gevaar juist dat het een gevoel is dat we allemaal wel kennen, want wie is er nu nooit moe. Dat maakt het lastig als je wilt duidelijk maken dat je meer moe bent dan goed voor je is. De test levert meer dan slechts een cijfer op: Een totaalscore met vier deelscores voor inzicht in het karakter van je moeheid.

Wat is de prijs van het testpakket?

De prijs vind je op deze pagina. 

Je krijgt na aankoop direct toegang tot het e-Boek en het rekenprogramma om deze te downloaden naar je computer. 

Wat vind ik terug in het digitale testpakket?

De test vind je in een Excel spreadsheet. Verder krijg je er een e-Book bij met uitgebreide uitleg, referenties en voorbeeldgrafieken .

Hoe vaak kan ik de test doen voor die prijs?

Dat bepaal je helemaal zelf, maar het betrouwbaarste resultaat krijg je wanneer je de test niet te vaak doet. In principe kun je de test zo vaak doen als je maar wilt.

Een mooie leidraad is om eerst een nulmeting te doen, dus meten hoe het nu is, en dan de test herhalen na bijvoorbeeld 3, 6 en 9 maanden. Dit is vooral nuttig wanneer je dit combineert met een behandeling voor je vermoeidheidsklachten.

Hoe moe ben je?

Meet nu je moeheid

Download je aankoop direct na betaling